Onderwijs

Studiebeurzen, Inrichting en onderhoud scholen

Schooljaar 2012-2013 kregen 51 kinderen een schoolbeurs via Manneka; 40 van hen gingen over naar het volgende leerjaar. Een bezoek aan de Joe Village Academy van onze Nederlandse gasten Bastiaan, Theodora en Eef.

Voor het eerst droegen de kinderen dit schooljaar een schooluniform en schoolbadge. Manneka kocht de materialen en de ouders van de leerlingen konden het tegen kostprijs kopen.

Jongens van de Manneka FC Scholarships die de High School doorlopen hadden, kregen de mogelijkheid om naar de LOIC ambachtsschool te gaan, gerund door de Liberiaanse overheid een vak te leren zoals timmerman, automonteur of schoenmaker. Na het behalen van hun vakdiploma kunnen ze dan gaan werken en eventueel in de avonduren verder studeren. 

Hamidou, de broer van Mambu, behaalde zijn AA-certificaat aan de lerarenopleiding. In de toekomst willen we meer leraren de mogelijkheid bieden het certificaat te behalen.

 

Sinds het najaar 2013 betaalt Manneka de leerkrachten als vergoeding voor het lesgeven. Zij werken namelijk op vrijwillige basis. In de middag werken zij op landerijen om zo hun families te onderhouden.

In 2009 werd begonnen met de bouw van de Joe Village Academy. Nu vier jaar later voltooide Mambu Freeman ( foto rechts, 2van rechts) als eerste zijn opleiding aan de Jo Village Academy. Mambu gaat nu naar vervolgonderwijs in Monrovia. Hij kreeg van Manneka een schooltas met lesboeken e.d. cadeau. 

Onderhoud aan de school in Jo Village was noodzakelijk. Tijdens de schoolvakantie renoveerde Mambu de school. De school werd geverfd, vloeren werden aangesmeerd en lekkende dakplaten vervangen. De school is voorzien van vrolijke tekst op de buitenmuur. Met hulp van Eef en Theodora werd de kwaliteit van het onderwijs onder de loep genomen. 

Onder leiding van Theodora werd het lesprogramma “lezen en spelling” voor de jongste kinderen aangepast. Er werd bij én met de leraren meer structuur in het lesplan aangebracht zodat de kinderen hun kennis beter in de praktijk kunnen brengen. Aanpassingen zijn gedaan, lesprogramma’s werden aangeschaft en/ of gekopieerd, honderden letters (ABC) werden uitgeprint en gelamineerd. Ook ander visueel materiaal werd gemaakt, zodat rekenen, lezen en spellen van woordjes goed aangeleerd kan worden. 

In vier jaar tijd ontvingen wij al heel wat boeken. Gedurende die vier jaren werden 23.000 boeken geplaatst in 55 schoolbibliotheken en 39 familiebibliotheken. Ook dit jaar ontvingen wij weer boeken van Samaritans Purse. 

Met behulp van Maryse en Anne werd in de zomer van2013 de schoolbibliotheken in Joe village en Weajor opgezet. Begin december ontvingen wij vanuit Nederland ook nog eens 118 Engelstalige kinderboeken via de stichting Biblionef. Nieuwe boeken en geheel gratis bezorgd  tot aan onze tuinpoort!!

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Doneer op IBAN NL10 ABNA 0542 4325 28, met iDeal of via PayPal

Betalen met iDeal